fbpx

Textil

Textil

Svensk textilindustri har smalnat och blivit nålvass. Idag är den renast i världen, högteknologisk och innovativ.

Växande efterfrågan, korta livscykler och låg återvinningsgrad: klädbranschen är i kritiskt behov av hållbarhet. Bomull, fossila syntetmaterial och ineffektiva behandlingsmetoder ger stora resursuttag idag.

Samtidigt börjar en mångfald av nya lösningar vävas ihop till ett grönare, cirkulärt mönster. Teknisk textil ger nyttofunktion, i allt från fordon till jordbruk och konstruktion. Vi får nya förnybara biobaserade fibrer. Process- och färgningstekniker med bättre kemikalier och mindre krav på resurser. Retursystem och återvinning av tyger på fibernivå.

Skytteln som bygger den väven får spets och tyngd av svensk innovation och forskning i absolut framkant. Dels om tyghantering och material – men också om textila metoder i nya sammanhang. Beslutsamhet är den starka varpen i väven: svensk konfektion ställer mycket höga krav som driver global förändring.

Senaste artiklarna om textil

Modern second-hand med människan i centrum

Modern second-hand med människan i centrum

De flesta håller med om att vi borde återanvända mer, men att sälja vidare själv kan kännas besvärligt. Busfrös second-hand-modell håller den cirkulära ekonomin snurrande – och låter konsumenter dubblera som leverantörer utan krångel.

läs mer
Återvunnet nylon i nya, hållbara strumpbyxor

Återvunnet nylon i nya, hållbara strumpbyxor

En fossilbaserad, kortlivad produkt av ömtåligt material – för alla som någon gång råkat riva upp en maska låter hållbara strumpbyxor nästan som en självmotsägelse. Men en tillverkare vill ändra på det – med återvunnet nylon och zero waste-tillverkning.

läs mer
En motvikt till mode

En motvikt till mode

Hårt nischade produkter och snabba säsongsväxlingar är legio i klädindustrin. Men ett svenskt hållbarhetsinriktat outdoorvarumärke går mot strömmen: designfilosofin är slitstarka, mångsidiga kläder som tål att åldras med – och butikerna görs till nav för cirkularitet.

läs mer
En katalysator när modeindustrin ställer om

En katalysator när modeindustrin ställer om

Stiftelsen H&M Foundation verkar för hållbar utveckling och stimulerar textil innovationskraft. Det har lett till både en unik metod för att fiberåtervinna blandmaterial – och världens största innovationstävling för hållbart mode.

läs mer
Växande framgång för världens klimateffektivaste vävar

Växande framgång för världens klimateffektivaste vävar

Ludvig Svenssons 130-åriga fabrik i Kinna rymmer en hel process från garn till färdig textil. Men utvecklingen rusar – dagens viktigaste produkt är teknisk, energieffektiv klimatväv som exporteras till växthusodlare i 130 länder, och Svensson är på god väg att bli ett miljardföretag.

läs mer
Renässans för bortglömda tyger med ny förmedling

Renässans för bortglömda tyger med ny förmedling

Överallt i klädindustrin sitter tillverkare med stora lager av tyger som blivit över. Marie Jonssons digitala plattform synliggör de bortglömda tygerna och förmedlar dem till andra producenter. Det räddar resurser och ger små aktörer större möjligheter.

läs mer
Nya textilfibrer ur skummet av de gamla

Nya textilfibrer ur skummet av de gamla

I Kristinehamn finns början till en cirkulär förändring av textilindustrin. Där omvandlas för första gången någonsin gamla bomullskläder till nya textilfibrer i stor skala.

läs mer

Vår miljö behöver innovationer. Vi samlar exempel på produkter som gör miljönytta när de används samt nyheter om vad svenska företag, idéer och tillväxt gör för att minska miljöpåverkan.