fbpx

Plast

Plast

Plast är inte bara plast. Det är högteknologi och tusentals olika material. Moderna kompositer är det starkaste, lättaste och mest formbara vi har. Och plast behöver inte längre vara fossil: allt vi gör av olja kan vi göra av förnybart.

Plast är en makalös materialfamilj: Billig, stark och hållbar. Steril, hygienisk och skyddande. Lätt att forma och ge olika egenskaper. Sparar vikt, resurser och energi jämfört med alternativen – och gör att maten håller.

Alla de vanligaste plasterna kan återvinnas. De ställer till problem i natur och hav när de hamnar utanför kretsloppet och bryts till mikroplaster. Men 90 procent av plasten i haven kommer från tio floder i Afrika och Asien, där avfallshanteringen brister. Här samlar vi in det mesta, och återvinner mycket. Cirkulerad och biobaserad plast ökar snabbt: svensk handel vill se den i alla förpackningar 2030 – och nya metoder som kemisk återvinning ska snart ta oss ännu längre.

Senaste artiklarna om plast

Membranteknik gör PVC av salt och naturgas

Membranteknik gör PVC av salt och naturgas

Stenungsund är navet för svensk tillverkning av PVC. När gammal kvicksilverteknologi nu ersätts i ett av tillverkningsstegen blir energiåtgången 20 procent lägre, produkten renare och utsläppen mindre.

En plantskola för nästa generations plaster

En plantskola för nästa generations plaster

En oöverträffad kombination av slitstyrka, funktion och tilltalande utseende gjorde en gång perstorsplattan till en modernitetens sinnebild. Nu är det polyoler och specialkemisk innovation som förs ut i världen – och liksom för materialet plast är utveckling den enda konstanten för Perstorp.

Cirkulär golvhantering sparar råvaruresurser

Cirkulär golvhantering sparar råvaruresurser

Funktionsplasten i byggnader och konstruktioner har en långsam väg genom kretsloppet jämfört med förpackningsplastens snabba slit-och-släng – men den sackar också efter i återvinningsgrad. Branschledaren Tarkett kämpar för att ändra på det.

Svensk skogsforskning ger alternativ till frigolit

Svensk skogsforskning ger alternativ till frigolit

När bioekonomin byter råvaran olja mot skog, bygger forskningsföretaget Cellutech en brygga mellan grundforskning och industri. Bland annat letar man sätt att använda genomskinligt trä och specialkompositer – men det klimatsmarta cellulosaskummet Cellufoam ligger närmast lansering.

Effektivare hushållsprodukter med grönare plaster

Effektivare hushållsprodukter med grönare plaster

Electrolux säljer 60 miljoner hushållsprodukter varje år. Nu satsar man på ambitiösa utsläppsminskningar med branschledande energieffektiviseringar och grönare material - som kylskåpsinredningar av bioplast. Med ökande global levnadsstandard växer behovet av...

Träfiberkompositer från Småland ersätter fossil plast

Träfiberkompositer från Småland ersätter fossil plast

Vid svenskfinska Stora Ensos pappersbruk Hylte bruk i Småland har Europas största anläggning för biokompositer satt igång produktionen. Produkten DuraSense kombinerar träfibrer med polymerer eller biopolymerer i en råvara som kan ersätta fossil plast och minska miljöpåverkan upp till 80 procent.

Återvunna material i miljösmarta träplastkompositer

Återvunna material i miljösmarta träplastkompositer

A-plast tillverkar produkter av sågspån, risskal och vegetabilisk olja. Materialet, som kallas WPC eller träplastkompositer, har plastens lätthet och tålighet - men består till 70 procent av återvunnet trä som ger träkänsla. ”Alla i plastbranschen påverkas av debatten...

Plaster platsar i en cirkulär ekonomi

Plaster platsar i en cirkulär ekonomi

Plaståtervinning brukar vara mekanisk – materialet stöps om till nya produkter, men slits för varje cykel. För att göra materialet verkligt cirkulärt och lösa plastproblemet globalt krävs kemisk återvinning, där själva polymerkedjorna bryts ned och byggs om. Hittills har ingen lyckats – men nu har konceptet för ett svenskt returraffinaderi tagits fram i Stenungsund.

Plastbärkassen – en produkt i (oförtjänt?) blåsväder

Plastbärkassen – en produkt i (oförtjänt?) blåsväder

Globalt är plastavfallet ett stort problem – men det är skillnad på plast och plast. Svenska bärkassar är tunna, starka, tål att användas flera gånger och källsorteras – och andelen återvunnen och biobaserad plast ökar.

Hållbara polymerer med stor potential

Hållbara polymerer med stor potential

Venture Cup är en tävling som vill stimulera nya affärsidéer och i klassen Miljö & Energi var det forskningsbolaget Cyclicor som 2013 plockade hem förstapriset i regionfinalen i södra Sverige. Bolagets affärsidé är att utveckla miljöanpassade polykarbonat- och...

Vår miljö behöver innovationer. Vi samlar exempel på produkter som gör miljönytta när de används samt nyheter om vad svenska företag, idéer och tillväxt gör för att minska miljöpåverkan.